Za zločin se doznalo tek kada je devojčica ostala trudna,

Bolnice na severoistoku Poljske odbile su izvršiti abortus silovanoj 14-godišnjoj devojčici s invaliditetom, zbog čega je ona morala putovati preko cele zemlje u glavni grad Varšavu kako bi obavila prekid trudnoće.

Lekari u Poljskoj imaju se pravo pozvati na glas savesti u slučaju pobačaja, ali bolnice su dužne obavestiti pacijente gde mogu dobiti zakonski prekid trudnoće. Čini se da se u ovom slučaju to nije dogodilo.

Odnosi sa javnošću poljskog ministarstva zdravstva potvrdili su da se lokalne bolnice nisu pridržavale pravila, piše Index.hr.

DEVOJČICU SILOVAO UJAK

O slučaju je prva izvestila Federa, nevladina organizacija koja se bori za seksualna i reproduktivna prava žena. Oni su objavili da je 14-godišnjakinju s intelektualnim teškoćama silovao njen ujak.

Za zločin se doznalo tek kada je devojčica ostala trudna, nakon čega je slučaj prijavljen tužiocima. Iako je Poljska uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja 2021, silovanje i incest i dalje su jedna od dve okolnosti u kojima je pobačaj dopušten. Druga je pretnja zdravlju ili životu majke.

Međutim, kada je tetka devojčice zatražila pomoć u Podlaskom vojvodstvu, severoistočnoj pokrajini u kojoj žive, lokalne bolnice su odbile izvršiti pobačaj pozivajući se na glas savesti.

Autor: Index.hr

#Fedra

#Varšava

#abortus

#poljska