Na distribuciju je ozbiljno uticala avganistanska zabrana da žene rade u državnim i međunarodnim nevladinim organizacijama

Stopa neuhranjenosti u Avganistanu je na rekordno visokom nivou, a polovina zemlje se tokom godine suočava sa teškom glađu, izjavio je danas portparol Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija Filip Kropf.

On je dodao da je sedam miliona dece mlađe od pet godina i majki neuhranjeno u zemlji od 40 miliona ljudi.

Humanitarne organizacije pomažu Avganistancima u hrani, obrazovanju i zdravstvu, ali i grejanjem, novcem za gorivo i toplom odećom. Ali na distribuciju je ozbiljno uticala avganistanska zabrana da žene rade u državnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

Zabrana je došla u najgorem mogućem trenutku. Porodice i zajednice ne znaju odakle dolazi njihov sledeći obrok, primetio je Kropf.

Svetski program za hranu povećao je isporuke uoči zime, ali je njegov rad otežan činjenicom da je 19 partnerskih nevladinih organizacija prestalo sa radom u zemlji zbog zabrane talibana.

Nakon odluke o zabrani donete 24. decembra prošle godine, 115 od 437 mobilnih ambulanti prestalo je sa radom, što je pogodilo 82.000 dece, trudnica i dojilja. Obustavljeni su i programi koji školama dostavljaju hranu za užinu, što pogađa 616.000 učenika.

Sankcije protiv talibanskih lidera, obustavljeni transferi između banaka i zamrznute milijarde u finansijskim rezervama Avganistana imaju ograničen pristup međunarodnim institucijama i novcu iz inostranstva, od kojih je zavisila ekonomija zemlje pre povlačenja američkih i NATO snaga.

Autor: redportal.rs