Ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje, ovo morate probati

Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno proširilo se na sve krajeve sveta. Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.

Sastojci:

400 gr brašna za dizana testa100 gr glatkog brašna1 kesica suvog kvasca1/2 kašičice šećera300 ml mlake vodemaslinovo ulje za premaz

Za premaz od paradajza:

2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)vinsko ili jabukovo sirće1 vezica svežeg bosiljka2 čena belog luka

Za premaz od sira:

100 gr različitih kačkavalja po želji1 grančica ruzmarina

Za premaz sa maslinama

10 maslinamaslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)malo belog luka

Priprema:

U posudi za mešenje, sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo. Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta. Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga oklagijom tako da dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.

Poslužite dok je još toplo.

Autor: Magazin Novosti