Hajdemo u planine jer tamo nema zime! 😂

Iako je bilo reči da Međunarodni dan planina počne da se obeležava od 1992, tek 2002. je Genralna skupština Ujedinjenih nacija donela odluku o početku obeležavanju ovog dana.

Planine su nastale kao deo aktivnosti Zemljine kore i vidno se ističu u odnosu na okolni niži teren. Takođe, smatra se da su planine nastale rezultat sudara velikih tektonskih ploča ili dejstva vulkana.

Naša zemlja je pretežno planinska, pa bi u Srbiji trebalo posebno da se obeležava ovaj dan. Čuvajući naše planine, reke i jezera čuvamo i naše zdravlje. Ekološka svest bi trebalo iz godine u godinu da bude sve veća.

Dok za neke od nas odlaze na planine jer su odlično mesto za odmor,one mnogima predstavljaju mesto za život. Planine zauzimaju četvrtinu Zemlje površine i sigurna su kuća za mnoge biljne i životinjske vrste. Isto tako one obezbeđuju pijaću vodu za oko 70% stanovnika naše planete.

Na Međunarodni dan planina podseća i ovaj korisnik Tvitera. On je na svom nalogu @DaZivimSan planinu koja se nalazi u našoj severnoj pokrajini.

IZVOR: TW / @DaZivimSan

Predstavljamo vam još nekoliko zanimljivih planinskih destinacija u Srbiji:

View this post on Instagram

A post shared by Lepote Srbije (@lepota_srbije_apartmani)

IZVOR: IG / lepota_srbije_apartmani

View this post on Instagram

A post shared by IG Kursumlija (@ig_kursumlija)

IZVOR: IG / ig_kursumlija

View this post on Instagram

A post shared by Vojislav Savic (@vojislav_savic)

IZVOR: IG / vojislav_savic

Autor: redportal.rs

#Odmor

#Srbija

#međunarodni dan planina

#planine

#priroda