Srbi u Makedoniji i ove godine proslavljaju Svetog Savu

Srpska zajednica u Severnoj Makedoniji je povodom Savindana predsedniku Republike Srbije dodelila Svetosavsku povelju.

U Srpskom kulturnom centru u Skoplju se od 25. do 29. januara proslavljaju Dani Svetog Save, a organizacioni odbor proslave je odlučio da predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Svetosavsku povelju.

Obrazloženje odluke o dodeli povelje objavio je na društvenim mrežama Ivan Stoilković, poslanik Sobranja Republike Severne Makedonije i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji:

Za pobedonosan hod na putu svetosavskog utemljenja, zasluge za svesrpsko jedinstvo, nepristajanje na gubitak slobode i časni ugled Srba i regionu i svetu kao prepoznatog naroda, dodeljujemo Vam najviše priznanje srpskog naroda u Makedoniji, Svetosavsku povelju, uz zahvalnost što u svim teškim momentima i nama, i bratskom makedonskom narodu pružate potrebnu ruku pomoći.

U obrazloženju se zaključuje:

Kao vođi za kojeg sloboda, Srpstvo i čast nemaju cenu, neka Vam dragi Bog pomogne da sačuvate nas Srbe narodom kojem će se diviti u vekove vekova!

IZVOR: FB / Ivan Stoilković

Savindan se u Severnoj Makedoniji proslavlja kao nacionalni praznik srpske nacionalne manjine i on je za pripadnike zajednice neradan dan. Pre nekoliko godina, centralnoj proslavi Savindana od strane srpske zajednice prisustvovao je i tadašnji makedonski premijer Zoran Zaev.

Autor: redportal.rs

#Ivan Stoilković

#Savindan

#Srbi u Severnoj Makedoniji

#Svetosavska povelja

#aleksandar vučić

#sveti sava