Ruska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Savu 2 dana pre Srpske pravoslavne crkve

Savindan se tradicionalno proslavlja 27. januara po starom kalendaru. Međutim, da li je baš to pravi datum?

Sveti Sava je preminuo 1236. godine u Trnovu, na povratku iz Jerusalima u Srbiju. Mada se zna da je to bilo u januaru, tačan datum je ostao predmet sporenja, a Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Save 27. januara.

Zanimljivo je da se Sveti Sava u kalendaru Ruske pravoslavne crkve proslavlja 12. januara po starom, odnosno 25. januara po novom kalendaru, to jest dva dana ranije nego što to čini Srpska pravoslavna crkva. Sveti Justin Ćelijski je u Žitijama svetih zapisao da je Sveti Sava preminuo 13. januara po starom, što je 26. januar po novom kalendaru.

Mladenovački paroh Marko Jeftić navodi da je Srpska pravoslavna crkva pomerila datum proslavljanja Svetog Save sa 25. na 27. januar, da bi prošla bogosluženja koja prate Bogojavljanje, odnosno praznik Odanija koji je 26. januara. Dodaje i da je slična praksa primenjena kada je u pitanju Božić kao praznik Hristovog rođenja.

View this post on Instagram

A post shared by Марко Јефтић (@o.marko_jeftic)

IZVOR: IG / @o.marko_jeftic

S druge strane, na osnovu posrednih izvora koji se porede sa opisom smrti Svetog Save u njegovim žitijama čiji je autor Domentijan, poput venčanja engleskog kralja Henrija III i princeze Eleanore od Provanse, postoje teolozi i istoričari koji smatraju da je upravo 27. januar po novom kalendaru bio datum smrti Svetog Save.

Autor: redportal.rs