Ovaj incident dogodio se posle subotnjeg incidenta u Švedskoj kada je Rasmus Paludan spalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu

Edvin Vagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), je na Tviteru podelio snimak kako cepa Kuran ispred zgrade skupštine u Hagu.

On je bio sam tokom incidenta i sve se odvijalo pod policijskom zaštitom. Navodno mu je to dozvoljeo pod uslovom da ne spaljuje Kuran po uzoru na subotnji incident u Švedskoj. U nastavku deljenja videlo se da su pocepane stranice Kurana spaljene u tepsiji na drugoj lokaciji.

Ovaj incident dogodio se posle subotnjeg incidenta u Švedskoj kada je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs, spalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije tokom spaljivanja svete islamske knjige.

Ovim najnovijim povodom reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske koje je najoštrije osudilo napad na Kuran u Hagu, a u Ministarstvo je pozvan ambasador te zemlje u Ankari Joep Vinands gde mu je prenesen protest zbog ovog incidenta.

- Najoštrije osuđujemo podli napad antiislamske osobe u Hagu, usmjeren na našu svetu knjigu Kuran. Ovaj podli čin koji vređa naše svete vrednosti i uključuje zločin iz mržnje, nakon Švedske ovoga puta u Holandiji, jasna je izjava da islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Evropi - istaknuto je u saopeštenju. Naglašeno je da je ovakav čin direktno usmeren na temeljna prava i slobode, duhovne vrednosti i društvenu toleranciju ne samo muslimana nego i celog čovječanstva i da šteti kulturi zajedničkog života u miru.

Istaknuto je kako se od holandskih vlasti očekuje da poduzmu potrebne radnje protiv počinitelja incidenta i sprovedu konkretne mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih incidenata.

Autor: redportal.rs