Šef finske diplomatije: Potrebna pauza u pregovorima sa Ankarom da se slegne prašina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Švedska ne treba da očekuje podršku Ankare članstvu u NATO-u nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu, kada je spaljena kopija Kurana.

U Stokholmu je u subotu održan protest protiv Turske, a ispred ambasade te zemlje je političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana.

- Oni koji dozvoljavaju takvo bogohuljenje ispred naše ambasade ne mogu više da očekuju našu podršku za njihovo članstvo u NATO-u - rekao je Redžep Tajip Erdogan posle sastanka svog kabineta.

Stokholmu je poručio i da zaštitu traži od pripadnika terorističkih organizacija i neprijatelja islama, kada ih "baš toliko vole i štite".

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar, navodeći da želi da čuje šta je tačno rekao Erdogan, ali je i napomenuo da će Stokholm "poštovati sporazum koji postoji između Švedske, Finske i Turske u vezi sa članstvom u NATO-u".

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO, ali svih 30 država članica mora to da odobri.

Ankara je ranije saopštila da Švedska mora da zauzme jasniji stav prema onima koje Turska smatra teroristima, a mahom je reč o kurdskim militantima i grupama koje krivi za pokušaj državnog udara u Turskoj 2016.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, smatra da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske, u vezi sa planovima dve nordijske zemlje da se pridruže NATO-u.

- Potreban je tajm-aut pre nego što se vratimo na trilateralne razgovore i vidimo gde smo, kada se slegne prašina nakon trenutne situacije, tako da još ne treba donositi zaključke - rekao je Havisto Rojtersu u telefonskom intervjuu.

On je naveo da će pauza potrajati "par nedelja.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO, nakon protesta koji je održan u blizini turske ambasade u Stokholmu tokom vikenda, a na kojem je spaljena kopija Kurana.

Odvojeni protest održan je u Stokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da uđe u NATO. Turska je saopštila u subotu i da je zbog održavanja protesta u Stokholmu odložena poseta Ankari švedskog ministra odbrane Pala Džonsona, planirana za 27. januar.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Erdogan