Nosiće ime po prvom srpskom ministru policije

Vlada Republike Srbije donela je odluku o osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova Jakov Nenadović u Sremskoj Kamenici.

Škola će početi sa radom u školskoj 2023/2024. godini i biće u četvorogodišnjem trajanju, a u području rada stručne škole: Ekonomija, pravo i administracija. Ministarstvo unutrašnjih poslova će budućim učenicima obezbediti internat, ishranu, udžbenike, školski pribor, odeću, obuću i drugu opremu potrebnu za nastavu.

Škola će nositi ime po Jakovu Nenadoviću, vojvodi iz Prvog srpskog ustanka, članu Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog i prvom srpskom ministru unutrašnjih dela.

Zgrada u kojoj će biti smeštena škola sagrađena je 1848. godine za potrebe Kadetske škole u kojoj su se učili vojni policajci Austrijske carevine. Od 1918. do 1941. godine ovde je bila smeštena žandarmerijska škola Kraljevine Jugoslavije, a od 1946. do 1955. godine ovde su školovani oficiri i podoficiri policije. Od 1959. godine postojala je kao Škola za podoficire Narodne milicije, a 1964. godine zamenila ju je Stručna škola milicije za školovanje pripadnika milicije. U julu 1967. godine postala je Srednja škola unutrašnjih poslova.

Tokom 2007. godine škola je preorijentisana u Centar za osnovnu policijsku obuku.

Autor: redportal.rs