Potvrdio je da računa na dalje proširenje saradnje sa Alžirom

Italija će moći u potpunosti da odustane od isporuka ruskog gasa na zimu 2024/2025., izjavio je danas izvršni direktor italijanske energetske kompanije ENI Кlaudio Deskalci.

- Izgledi za nultu isporuku ruskog gasa Italiji? Siguran sam, na zimu 2024/2025. Ako nastavimo u istom duhu rekao bih da stvari idu u dobrom pravcu - rekao je Deskalci novinarima u Alžiru.

Potvrdio je da računa na dalje proširenje saradnje sa Alžirom.

- Godišnje ažuriramo sporazume o količinama. Dovoljno je reći da je pre samo dve godine Alžir isporučio Italiji oko 21 milijardu kubnih metara, sada nas snabdeva sa 25 milijardi, a sledeće godine ćemo dostići 28 milijardi. Očekujem da ćemo 2024/2025. nadmašiti ovaj rezultat. Ovo je strateški partner koji mnogo pomaže Italiji - rekao je on.

Prema njegovim rečima, projekat da Italija postane energetsko čvorište napravljen je prvenstveno od gasa koji se dovodi u Italiju i za dve do dve i po godine moći ćemo da imamo ono što je neophodno za potrošnju. Ali , dodaje, aveo, energetsku sigurnost čini i infrastruktura, preneo je Tanjug.

Deskalci je član zvanične delegacije italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti Alžiru, gde će sa predsednikom Abdelmadžidom Tebuneom i s premijerom Ajmenom Benabderahmanom, razgovarati o jačanju energetske saradnje dve zemlje.

Autor: Tanjug