U njoj se poziva rukovodstvo Svetske banke da izradi konkretne predloge za promenu svoje misije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je da SAD žele bržu reformu Svetske banke, koji bi išao u pravcu proširenja njenih kreditnih kapaciteta za rešavanje klimatskih promena i drugih globalnih kriza, prenosi Rojters.

Mapa puta evolucije Svetske banke, o kojoj je Rojters izvestio ranije ovog meseca, poziva banku da pregovara sa akcionarima, pre aprilskih sastanaka, o predlozima koji uključuju povećanje kapitala i nove instrumente za kreditiranje.

U njoj se poziva rukovodstvo Svetske banke da izradi konkretne predloge za promenu svoje misije, operativnog modela i finansijskih kapaciteta koje bi mogao odobriti zajednički Odbor za razvoj Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u oktobru, navodi britanska agencija.

Jelen je saopštila da je mapa puta Svetske banke konstruktivan dokument i da predstavlja dobru osnovu za diskusiju, ali da je potrebno uraditi i više od toga.

- Imamo neke zabrinutosti. Želeli bismo da vidimo određeni napredak u bržem vremenskom okviru. I mislimo da postoje neke stvari koje bi mogle da se urade na proširenju pozajmljivanja s obzirom na trenutno oslobađanje kapitala - rekla je ona za Rojters dok je putovala u Zambiju iz Senegala.

Jelen je navela da je rad na reformama, prvo Svetske banke, a zatim i drugih multilateralnih razvojnih banaka, jedan od njenih najvećih prioriteta ove godine.

SAD, najveći akcionar banke, sarađivale su sa drugim zemljama da podstaknu Svetsku banku da napravi plan reformi, o čemu je raspravljao upravni odbor banke 11. januara, navodi Rojters.

Jelen: Snažno tržište rada i ublažavanje inflacije u SAD ulivaju veliku nadu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je danas da su snažno tržište rada i ublažavanje inflacije u SAD pokazatelji koji ulivaju veliku nadu, prenosi Rojters.

Foto: EPA-EFE

Jelen, koja je u okviru afričke turneje stigla u Zambiju iz Senegala, rekla je novinarima da su u proteklih šest meseci stizale dobre vesti o infalciji u SAD koja usporava, pri čemu su cene energenata, transporta i robe u opadanju, a problemi u lancu snabdevanja su u velikoj meri ublaženi, navodi britanska agencija.

Očekuje se da ce i cene nekretnina za iznajmljivanje pasti u narednih šest meseci, što bi takođe doprinelo generalnom poboljšanju situacija, kazala je američka ministarka finansija.

I dalje imamo tržište rada koje je veoma zategnuto. Vidimo neke znake inflacije u sektoru usluga kojima je potrebna stalna pažnja, ali generalno se sam zadovoljna što se inflacija smanjuje, rekla je Jelen novinarima nakon obilaska jedne zdravstvene ustanove nedaleko od Lusake, glavnog grada Zambije.

Ona je zaključila da snažno tržišta rada i napredak u obuzdavanju inflacije jesu pokazatelji koji ulivaju veliku nadu, navodi Rojters.

Dženet Jelen trenutno je u Zambiji u okviru turneje u kojoj posećuje još dve zemlje sa predstavnicima američkih firmi u cilju proširenja ekonomskih veza između SAD i afričkih država.

Autor: Tanjug

#Dženet Jelen

#mmf

#svetska banka