Moravjecki istakao da će poslati tenkove nezavisno od odgovora Berlina

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će njegova zemlja tražiti od Nemačke zvaničnu dozvolu da pošalje tenkove leopard u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Moravjecki nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, ali je rekao da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

Ako ne bude imala dozvolu Berlina, Varšava će doneti sopstvene odluke, rekao je on, ne iznoseći više detalja, navodi britanska agencija.

- Čak i ako, na kraju, ne dobijemo ovu dozvolu, mi, unutar ove male koalicije, čak i bez Nemačke u njoj, predaćemo naše tenkove Ukrajini, zajedno sa ostalima - naglasio je Moravjecki.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u nedelju francuskoj televiziji LCI da Poljska nije zvanično tražila odobrenje Berlina da pošalje neke od svojih tenkova nemačke proizvodnje, ali je dodala da "ako se to od nas traži, ne bismo im stajali na putu".

Moravjecki je u komentaru na ovu izjavu naveo da vršenje pritiska ima smisla i da su njene reči iskra nade da bi Nemačka mogla čak i da učestvuje u koaliciji, prenosi Rojters.

Autor: Tanjug / redportal.rs