U pitanju je lokalitet Čoka Rakita

Kako prenosi portal Mondo, u Srbiji je pronađeno bogato ležište zlata u Žagubici, na lokalitetu Čoka Rakita. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93% , što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Pomenuti rezultati predstavljaju veliki korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu, poručili su iz Ministarstva energetike.

Geolog Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, kaže da prema procenama poslednjeg istraživanja Zavoda o tome koliko zlata ima u ležištima na teritoriji naše zemlje, pokazalo se da imamo 300 tona zlatnih rezervi. Otkriveno je i ležište Čukaru Peki s velikim zlatnim rezervama, tako da se procenjuje da su rezerve Srbije nešto manje od 600 tona zlata.

Ove rezerve vrede oko 30 milijardi dolara. Naša zemlja se kotira među prvih 100 u svetu po rezervama zlata.

Mijatović nije mogao da proceni kolika je moguća količina zlata u pomenutom ležištu dimenzija 500 x 250 x 80 metara, budući da nisu poznati podaci o zapreminskoj masi.

U principu, to je prema ovim podacima 10 miliona kubnih metara, a dalje procene će utvrditi koliko će se zlata teorijski dobijati kad se u obzir uzme i zapreminska masa i pomnoži sa srednjim sadržajem zlata.

Srbija, takođe, ima i oko 37,2 tone zlata u polugama.

Kanadska kompanija Dundee Precious Metals Inc, koja radi na iskopavanju nalazišta kraj Žagubice, saopštila je da je za 2023. planirano oko 40.000 metara bušenja sa ispunom, ekstenzijom i ciljnim razgraničenjem, sa fokusom na dalju evaluaciju geometrije ležišta, kontinuiteta nivoa i potencijala mineralnih resursa.

Uzbuđeni smo što možemo da objavimo ove izuzetne rezultate nedavno završenog bušenja na prospektu Čoka Rakita u Srbiji. Bušenje je definisalo veliki, visokokvalitetni otisak koji ostaje otvoren u više pravaca, za koji verujemo da pruža dodatni potencijal za nas.
Otkriće visokokvalitetnog ležišta u neposrednoj blizini našeg projekta zlata u Timoku predstavlja uzbudljiv razvoj celokupnog imovinskog paketa. Naše aktivnosti u Srbiji će se sada fokusirati na istraživanje u Čoka Rakiti dok nastavljamo da procenjujemo potencijal mineralnih resursa ovog novog otkrića.

Autor: Mondo.rs

#300 tona

#600

#Dundee precious metals

#Kanadska kompanija

#Ministarstvo energetike

#Otkriće

#Srbija rezerve

#Tona

#Zlato

#ruda

#rudnik

#Žagubica