"Mi smo spremni i mi se spremamo"

Novi nemački ministar odbrane Boris Pistorius izjavio je da je naredio popis LEOPARD II tenkova u inventaru nemačke armije u momentu dok raste pritisak i broj kritika koje stižu na račun Berlina zbog nemogućnosti da donese odluku po pitanju davanja dovole slanja nemačkih tenkova na front u Ukrajini.

Pistorius, koji je spojio tek dva dana na novom poslu, govorio je u petak na skupu u Ramštajn avio bazi gde je i naveo da je naredio ministarstvu odbrane Nemačke da izvrši popis inventara LEOPARD II tenkova, svih njihovih modela i varijanti u posedu Nemačke, kao i svih drugih koji su servisno zavisni od nemačke industrije. Dodao je takođe da će se pregledati problem kompatibilnosti sistema sa onima od nemačkih partnera, njihovo stanje borbene gotovosti i u tom kontekstu utvrditi broj tenkova koji je spreman za bojevu dužnost.

Kako je ministar naveo:

Ceo proces nije presedan, to je jednostavno priprema za dan koji će možda doći, u kome ćemo mi brzo i efikasno moći da pružimo pomoć za kratko vreme u slučaju da se donese takva odluka Federalne Republike Nemačke, transatlantskih parttnera i NATO kao celine. Mi smo spremni i mi se srpemamo.

Autor: redportal.rs