Demonstracije zbog kojih bi Turska mogla da zauzme tvrd stav

Švedska se priprema za održavanje demonstracija u subotu koje bi mogle da zakomplikuju napore Stokholma da ubedi Tursku da odobri prijem u NATO.

Aktivista krajnje desnice iz Danske, koji ima i švedsko državljanstvo, dobio je dozvolu policije da organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu, gde namerava da spali Kuran, svetu knjigu islama.

U međuvremenu, i proturske i prokurdske grupe planiraju demonstracije u švedskoj prestonici.

Antiislamski aktivista Rasmus Paludan planira u subotu da spali Kuran ispred turske ambasade.

Paludan je vec organizovao slične proteste u Danskoj i u Švedskoj, od kojih su pojedini izazvali nasilne kontrademonstracije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je danas novinskoj agenciji TT da Švedska poštuje slobodu govora.

On nije želeo da spekuliše o tome kako ce Paludanov protest, koji je odobrila policija, uticati na kandidaturu Švedske za NATO, uz napomenu da sve što nepotrebno odugovlači proces treba shvatiti veoma ozbiljno.

Turska je do sada odbijala da odobri kandidature Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, uslovljavajući ratifikaciju njihovih zahteva u turskom parlamentu izručivanjem Ankari kurdskih i drugih terorista.

Prokurdske i anti-NATO grupe organizovale su u Stokholmu antiturske demonstracije koje su razbesnele tursku vladu, posebno zbog toga što je lutka sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakratko bila okačena ispred gradske kuce na protestu prošle sedmice.

Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Autor: Tanjug / redportal.rs