Mediji tvrde da Srbiju čeka ultimatum

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i 5 specijalnih izaslanika počeo je danas u Vili Mir.

To je objavljeno i na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

U Beograd su doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Oko 17.00 časova planirane su izjave za medije.

U izjavi za RTS iz Davosa predsednik Srbije je rekao da će to biti "jedan od najvažnijih razgovora koje smo imali u prethodnim godinama i koje ćemo imati".

- Vrlo, vrlo težak razgovor... Nadam se da će biti pomaka, i da će razgovori biti malo manje teški od onoga što očekujem, ali to je samo moje pusto nadanje. Što se tiče naroda na KiM, ne mislim da to njih posebno interesuje, njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u međunarodne organizacije, to je smisao, i kako Srbija da se odrekne Kosova - kaže Vučić.

Petorka će Aleksandru Vučiću "uputiti ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova i Metohije", a direktno se "oslanja na famozni plan Makrona i Šolca", objavile su na portalu Večernje novosti uoči sastanka Vučića s diplomatskom petorkom.

List, ne navodeći izvore, tvrdi kako je diplomatski kvintet SAD-EU "spreman da bez uvijanja pred svog domaćina stavi konkretan zahtev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti sa posledicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze" po Srbiju.

Vučić se danas sastao sa patrijarhom i vladikama i upoznao ih "sa svim mogućim izazovima koje donosi poseta zapadnih emisara", navodi portal "Večernjih novosti", tvrdeći da su, posle petnaestominutnog zajedničkog sastanka, "predsednik i patrijarh razgovarali u četiri oka".

List ističe i da je "francusko-nemački plan za rešenje kosovske krize je krajnje nepovoljan za Srbiju", jer podrazumeva da se Beograd ne protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Autor: Tanjug / redportal.rs