U toku majskog prevrata bio je penzionisan jer nije hteo da učestvuje u ubistvu kralja i kraljice.

Srpski vojvoda Živojin Mišić rođen je 20. jula 1855. u Struganiku kod Mionice u Kneževini Srbiji. Bio je 13 dete Radovana i Anđelije Mišić.

U osnovnu školu je krenuo 1865 u Ribnici. Škola je bila daleko pa je živeo u internatu. Otac mu je umro, a je majka se brinula o domaćinstvu. Mišić potom upisuje gimnaziju u Kragujevcu gde završava 2 godine, a naredne 4 završava u Petoj beogradskoj gimanziji u Beogradu. Zatim upisuje Artiljerijsku školu, a završava je u vreme rata sa Turcima.

Bio je oženjen Luizom koju je upoznao na jednom od balova u Aranđelovcu čiji je otac bio preduzimač i zidao je jedan dvorac. Imali su 6 dece, 3 sina i 3 ćerke.

U toku majskog prevrata bio je penzionisan jer nije hteo kao komandant Drinskog garnizona da učestvuje u ubistvu kralja i kraljice. Za vreme prvog penzionisanja imao je samo 49 godina.

IZVOR: YT / Центар за друштвену стабилност

Učestvovao je u Prvom i drugom srpsko-turskom ratu, Srpsko-bugarskom ratu, Prvom i drugom balkanskom ratu, Cerskoj i Kolubarskoj bici, prelasku preko Albanije i povratku sa Krfa u Srbiju, Slolunski front. Po završetku Prvog svetskog rata vojvoda Mišić je bio postavljen za načelnika Glavnog generalštaba vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Nakon prepirke sa regentom Aleksandrom penzionisan je drugi put.

Zbog teške bolesti završio je u vračarskom sanatorijumu. Beskonačno duge razgovore vodio je sa princem Đorđem, a i kralj Aleksandar mu je odao priznanje 12. juna 1920. kada je ispred bolnice postavljen svečani defile u vojvodinu čast.

Čelni ljudi iz gradske skupštine Zemuna su vojvodu za života proglasili počasnim građanonom Zemuna, a vojvoda im je bio neizmerno zahvalan na njihovoj pažnji.

Slavni vojvoda je preminuo 20. januara 1921. u Beogradu.

Foto: Wikipedia.org

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#Vojvoda Mišić

#kralj Aleksandar

#vojska