Neuhranjenost loše utiče na naše zdravlje i stanje kože, primećujemo da neke namirnice kvare ten, mogu se pojaviti akne, iritacija i otok.

Ali ne mislimo uvek da sam proizvod ne može biti štetan, već pogrešna kombinacija, koja narušava varenje, dovodi do nagomilavanja toksina, masnih naslaga i drugih neprijatnih posledica.

Kafa sa sendvičima

Kafa i sendvič sa kobasicom ili sirom je standardni doručak gradskog stanovnika, kojim su mnogi navikli da započnu dan. Prema studijama, ova kombinacija može izazvati oštar skok insulina u krvi zdrave osobe. Masti usporavaju proces uklanjanja šećera iz krvi, a kofein sadržan u napitku služi kao neka vrsta barijere za apsorpciju supstanci korisnih za telo. Efekat takvog doručka traje nekoliko sati, neposredno pre sledeće užine. Pored toga, poznato je da kofein izaziva dehidraciju i koža postaje dosadna i mlohava.

Krompir sa paradajzom

Paradajz je kisel i može izazvati probleme sa varenjem i nadimanje. Ako ih jedete istovremeno sa skrobnim ugljenim hidratima, a tu spadaju beli pirinač i krompir, onda ćete posle takvog obroka osećati umor i letargiju, na licu će se pojaviti otok, a koža će postati bleda i bez sjaja.

Jogurt sa voćem

I pored toga što ovu kombinaciju mnogi smatraju ukusnom i zdravom hranom, ona uopšte nije zdrava, loše utiče na varenje, menja crevnu mikrofloru i može da izazove alergijske reakcije. Voće je najbolje jesti odvojeno od druge hrane. Sadrže jednostavne šećere koje telo brzo apsorbuje, ali u kombinaciji sa proizvodima koji sadrže masti mogu dugo ostati u stomaku, početi da oksidiraju i fermentiraju. Kombinacija voća sa sladoledom dovodi do sličnih negativnih posledica. A ako govorimo o koži, onda bilo koji mlečni proizvodi doprinose aktivnijem lučenju sebuma i radu endokrinih žlezda.

Autor: Magazin Novosti