Šef Združenog generalštaba američke vojske, Mark Majli u utorak se sastao sa glavnim zapovednikom ukrajinske vojske

Rusija se priprema za dug rat, pa NATO mora biti pripravan "na duge staze" i mora podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno, rekao je danas zamenik generalog sekretara Severnoatlantske alijanse Mirčea Džoana.

Obraćajući se u Briselu skupu vojnih zapovedenika evropskih zemalja, Džoana je rekao da NATO zemlje moraju ulagati više u odbranu, pojačati vojnoindustrijsku proizvodnju i upregnuti novu tehnologiju u pripremi za buduće ratove.

Dok se ruski rat u Ukrajini približava prvoj godišnjici, očekuje se da će šefovi članica NATO razmatrati kako saveznici mogu da unaprede isporuke oružja, obuku i podršku Ukrajini narednih meseci, i kako zemlje članice da unaprede sopstvenu odbranu.

- Nemamo nazanke da su se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina promenili - rekao je Džoana, ukazavši na to da je Rusija mobilisala više od 200.000 dodatnih vojnika. "Stoga", dodao je, "moramo biti pripravni na duge staze, a 2023. godina biće teška godina, i moramo podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno".

Šef Združenog generalštaba američke vojske, Mark Majli u utorak se sastao sa glavnim zapovednikom ukrajinske vojske, generalom Valerijem Zalužnjim, na nepoznatoj lokaciji na jugoistoku Poljske, kraj granice sa Ukrajinom.

Očekuje se da će Majli preneti vojnim šefovima NATO zemalja ono što mu je Zalužnji rekao.

Sastanak Majlija i Zalužnjeg brzo je zakazan pošto je u ponedeljak postalo jasno da zapovednik ukrajinske vojske neće moći da prisustvuje sastanku vojnih šefova NATO, a očekuje se da će im sutra ipak govriti preko video-linka.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Sukob u Ukrajini

#rusija