Portparol francuske vlade Olivije Veran rekao je da su takve pretnje neprihvatljive.

Lider moćnog sindikata CGT Filip Martinez poručio je demonstrantima koji će sutra protestovati protiv najavljene reforme penzionog sistema da obrate pažnju na vile milijardera i iseku im struju da se i oni nekoliko dana osećaju kao Francuzi. koji ne mogu sami da plate.računi.

Predstavnik sindikata energetike i rudarstva CGT Sebastijen Menesplijer zapretio je proteklih dana francuskim parlamentarcima da će prekinuti struju, prenosi Rojters. Portparol francuske vlade Olivije Veran rekao je da su takve pretnje neprihvatljive.

Zaposleni u saobraćaju, energetici i obrazovanju sutra će na ulice francuskih gradova izraziti protest protiv najavljene reforme penzionog sistema, po kojoj bi Francuzi mogli da odu u penziju najranije sa 64 godine.

Prema sadašnjem zakonu, Francuzi se mogu penzionisati najranije sa 62 godine.

Sindikati kažu da će sedam od deset nastavnika učestvovati u štrajku, a francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin rekao je da se na protestima očekuje više od 10.000 policajaca.

Trećina svih najavljenih protesta biće u Parizu, a policija očekuje učešće oko 1.000 potencijalno nasilnih učesnika radikalne levice. Francuska ima dugu tradiciju protesta protiv pokušaja reforme penzionog sistema, a jedan od najvećih bio je 1995. godine, kada su milioni građana izašli na ulice.

Autor: redportal.rs

#Francuska

#Sindikati

#poslanici

#struja