Američki diplomata u 99. godini ipak promenio mišljenje

Kako je kratko sumirao Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu:

Ukrajinska neutralnosti više nema smisla.

Devedeset i devet godina star diplomata SAD je promenio mišljenje po ptanju članstva Ukrajine u NATO i izrazio podršku njenom članstvu. Ali, sa druge strane, nastavio je da insistira na važnosti dijaloga sa Ruskom Federacijom.

Henri Kisindžer je bio američki državni sekretar od 173. do 1977. i savetnik za nacionalnu bezbednost od 1969. do 1975. godine. Igrao je vitalnu ulogu u Vijetnamskom ratu kao i promeni politike sa Kinom i u politici sa Sovjetskim Savezom.

Na prošlogodišnjem sastanku u Davosu u maju, insistirao je na hitnom prekidu neprijateljstava u Ukrajini da ne Ruska Federacija bila primorana da uđe u trajni savez sa Kinom. Takođe naveo je da bi Ruska Federacija trebalo da zadrži Krim.

Sada je započeo svoj govor sa izjavom da se divi ukrajinskom lideru Bladimiru Zelenskom kao i herojskom narodu Ukrajine, pre nego štp je izneo rešenje za ukrajinski konflikt. Kako je naveo:

Pre ovog rata bio sam protiv članstva Ukrajine u NATO, jer sam se plašio da će započeti proces koji se upravo događa. Sada kada je taj proces dostigao ovaj nivo, ideja neutralne Ukrajine u ovim okolnostima više nema smisla.

Po Kisindžeru, način da spreči eskalacija konflikta je da se čini ono što su Kijev, SAD i njeni saveznici radili do sada - da se zahteva povlačenje Rusije, dok se da druge strane daje sva vojna i ekonomska pomoć Ukrajini i održava ekonomski i drugi pritisak na Moskvu.

Istakao je da Rusiji treba ostaviti mogućnost da se ponovo pridruži zapadu:

...samo pod uslovom da isprati sve uslove potrebne da učestvuje u evropskim procesimy.

Istakao je da se mora izbeći percepcija da je konflikt direktno uperen protiv Rusije, jer se mora izbeći mogućnost da Rusi preispitaju kako svoju želju da budu deo kulture Evrope a tako i svoj strah od njene dominacije nad sobom.

Dodao je i da NATO treba da bude garant mira koji će biti ostvaren, u ma kojoj formi on da bude usvojen.

Autor: redportal.rs