Više od 20 godina Petrović posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao Roman Delta

Ako imamo u vidu veličinu sveta – onda je književnost, sve što je dosad napisano, tek citat izdvojen u pokušaju da se objasni suština ljudskog roda. Ovako piše Goran Petrović, dobitnik nagrade Beogradski pobednik za najbolji roman 2022. godine, u romanu Papir, u izdanju Lagune 📕📖.

Ime dobitnika nagrade saopštio je predsednik žirija Predrag Petrović. Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković doneo je odluku o ovogodišnjem dobitniku, koji je pored priznanja za roman godine osvojio i iznos od 10.000 evra.

Foto: redportal.rs/Nebojša Babić

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest Papir uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte. Više od 20 godina Petrović je posvetio radu na književnom projektu koji je nazvao Roman Delta, u kojem je Papir prvi tok u univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim.

Prvi dobitnik Beogradskog pobednika, prošle godine, bio je Drago Kekanović za roman Privrženost.

Autor: redportal.rs

#Nagrada

#beogradski pobednik

#bookish

#goran petrović