Ova metoda nege lica je daleko vekovima unazad korišćena u Evropi, a primenjivale su je i naše bake.

Krompir je veoma jednostavan alat koji mnogi potcenjuju samo zbog njegove jednostavnosti i pristupačnosti. Mnogima se čini da ono što je u svakom domu neće dati nikakav opipljiv efekat, za razliku od raznih egzotičnih komponenti. Ali u stvari, krompir, zbog svog sastava, daje odlične rezultate od primene.

Sirovi krompir je pogodan za sve tipove kože i ne čini ga više suvim ili masnijim. Krompir je jedan od retkih proizvoda koji je pogodan čak i za tanku i osetljivu kožu oko očiju, tako da prilikom upotrebe nema mesta gde se ne može primeniti.

Kakav efekat se može postići:

omekšavanje kože;
matiranje;
poboljšanje tona;
pore su razjašnjene i zategnute;
nežna briga;
poravnanje nijansi;
pigmentne mrlje postepeno svetle.
Ovaj efekat je posledica odličnog vitaminskog sastava krompira: ima visoku koncentraciju vitamina B, bioflavonoida i vitamina C. Trljanje može zameniti dobar tonik za lice sa svojstvima protiv starenja u svom dejstvu.

Trljanje se može uraditi tako što ćete od krompira odrezati malu krišku ili iscediti sok od krompira i naneti ga na pamučnu podlogu. Mislim da će za većinu opcija sa rezovima biti poželjnija od ceđenja soka.

Važno je shvatiti da trljanje krompirom nije postupak čišćenja. Zato prvo očistite kožu od šminke ili nečistoća na uobičajen način, a zatim pređite na trljanje kriškom krompira ili sokom.

Krompir se razlikuje po sortama, bolje je koristiti one u kojima ima puno tečnosti (sok). Ako ga nema mnogo, onda ga možete obrisati ne jednim, već dve ili tri sveže isečene kriške. Svrha trljanja je da nahrani kožu, pa odvojite vreme i nanesite sok od krompira laganim potezima.

Nakon brisanja, nemojte prati lice ili nanositi bilo koje druge proizvode na lice oko 10 minuta.

Trljanje se može obaviti jednom ujutru, ali je bolje ujutru i uveče. Efekat trljanja se delimično manifestuje odmah (na primer, omekšavanje kože, sužavanje pora i poboljšanje tonusa), a delimično ima kumulativni efekat.

Autor: Magazin Novosti

#Evropljanke

#krompir

#lice

#nega