Čokoladne torte mnogima su omiljena poslastica - retko ko može da odoli njihovom ukusu.

Donosimo vam recept za čokoladnu tortu bez brašna, koja će se dopasti i najmlađim i najstarijim ukućanima. Savršeno je rešenje ako očekujete goste.

Sastojci:

Za koru:

150 gr čokolade 45 gr putera 2 kašike mleka 4 jajaprstohvat soli 50 gr šećera 1 kašičica ekstrakta vanileZa fil:

150 gr čokolade 400 ml slatke pavlake 30 gr šećera

Za glazuru:

1 kašika želatina u prahu + 3 kašike hladne vode115 g šećera 50 gr kakaoa 85 ml vode 85 ml slatke pavlakeseckani lešnici, po željiPriprema:

Za koru: Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa ekstraktom vanile, a belanca sa prstohvatom soli. U belanca postepeno dodajte šećer i umutite čvršći šne. Čokoladu istopite sa puterom, pa dodajte mleko. U žumanca dodajte istopljenu čokoladu, promešajte, pa dodajte šne. Sve sjedinite špatulom. Sipajte smesu na pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-ak minuta. Ostavite da se ohladi, pa skinite pek papir. Koru isecite na tri jednaka dela.

Za fil: Čokoladu otopite sa 100 ml slatke pavlake, a preostalu pavlaku umutite sa šećerom. U čokoladu dodajte trećinu krema, pa promešajtom, a potom sve sjedinite sa ostatkom.

Za glazuru: Pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri. U šerpu dodajte šećer i kakao, pa sipajte vodu i pavlaku za kuvanje. Stavite da se kuva do ključanja, a potom sklonite sa poreta. U vruću glazuru dodajte želatin, pa promešajte. Procedite, pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko dva sata. Ponovo procedite.

Ređanje: Stavite koru i fil, pa ponavljajte proceduru. Na kraju, premažite koru ostatkom fila. Stavite u frižider dva sata. Potom, dodajte glazuru. možete dodati seckane lešnike sa strane, po želji.

Autor: Magazin Novosti

#recept

#torta

#čokoladna torta