Možda niste ljubitelj svakog umetničkog pravca, ali postali biste da ste bili u ovom vozu

Nema nikakve sumnje da umetnost može da oplemeni čovekov život, da ga nadahne da uradi velike stvari, ili da ga podstakne na duboka razmišljanja. Zato se često kaže da čovek ne bi bio ništa bez umetnosti. Međutim, umetnost ponekada i bukvalno zna da spase ljudske živote.

Ako ne verujete u tu tvrdnju, razuveriže vas događaj koji se nedavno desio u Holandiji. Naime, voz na metro liniji u holandskom gradu Spijkenis je 2. novembra izleteo iz šina, probivši zaštitnu ogradu na nadvožnjaku. Po svoj prilici bi se survao u kanal, da ga u tome nije zaustavila umetnička instalacija - ogromnog kitovog repa, koja je bila postavljena odmah do kraja pomenutog nadvožnjaka.

Istina, u njemu nije bilo putnika, budući da mu je to bila zadnja stanica, ali je zato mašinovođa odveden u bolnicu nakon incidenta, iako je bio više zbunjen i dezorijentisan nego što je bio povređen.

Ipak, jedan ljudski život je spasen, kao i voz. Doduše, lokalnim vlastima trenutno najveći izazov predstavlja problem skidanja voza sa te visine, dok je istraga o tome kako je kompozicija naglo ubrzala pri ulasku u stanicu još uvek u toku.

Da priča bude još zanimljivija, kreator instalacije umetnik Marten Strujis ju je nazvao Spasen zahvaljujući kitovom repu (Saved By The Whale’s Tail) kada je završio ovaj projekat, pre nekih dvadesetak godina. Da li mu je uopšte padalo na pamet koliko će naziv biti tačan, ili je bio neka čudna vrsta proroka, zaključite sami.

IZVOR: YT / CTV News

Autor: redportal.rs

#Holandija

#metro linija

#nesreća

#spijkenis

#železnička nesreća