Ekonomista, karate instruktor i državni sekretar Ministarstva za KiM

Na današnji dan 2018. godine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici ubijen je srpski političar Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

Ivanović je rođen 1953. godine Peći, a odrastao u selu Rznić kod Dečana, gde su njegovi roditelji radili kao prosvetni radnici. Školovao se za vojnog pilota i paralelno je trenirao karate, a ubrzo je postao i instruktor karaktera. Napustio je Vojnu akademiju da bi upisao i završio studije na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Nastavio je karijeru karate instruktora, dobio titulu velemajstora i položaj međunarodnog sudije. Paralelno je završio i studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Govorio je engleski, italijanski i albanski jezik. U braku sa Marinom imao je četiri sina, a u braku sa suprugom Milenom imao je sina Bogdana.

Između 2008. i 2012. godine, Ivanović je obavljao funkciju državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Iznenada je uhapšen u januaru 2014. godine od strane privremenih prištinskih vlasti, pod optužbom da je učestvovao u izvršenju ratnih zločina. Avgusta 2015. godine otpočeo je štrajk glađu i ubrzo prebačen u bolnicu. Kasnije je pušten u kućni pritvor, da bi se od aprila 2017. godine našao na slobodi.

U ranim jutarnjim časovima 16. januara 2018. godine ubijen je ispred sedišta njegove stranke u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Atentatori su koristili pištolj Zastava 70A sa prigušivačeg i u Ivanovića je ispalio 6 hitaca. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Do danas nije utvrđeno ko je izvršio atentat...

View this post on Instagram

A post shared by Milena Popović (@milena_bogdan)

IZVOR: IG / @milena_bogdan

Autor: redportal.rs