Četvrtfinale: Nedostižan san ili REALAN CILJ?!

Rukometaši Srbije danas počinju svoj put na 28. Svetskom prvenstvu u rukometu, koje se održava u Švedskoj i Poljskoj. Prvi meč Orlovi igraju protiv reprezentacije Alžira, večeras od 20.30 časova.

Svetsko prvenstvo traje od 11. do 29. januara i još jedno je od takmičenja na koje je reprezentacija Srbije otišla bez velikih očekivanja. Poslednju medalju rukometaši su nam doneli još 2012. godine, sa Evropskog prvenstva održanog u Srbiji. Od tada je prošla čitava decenija obeležena izuzetno slabim rezultatima na velikim takmičenjima.

Reprezentacija Srbije je od osamostaljenja 2006. godine promenila čak 11 selektora. Neki od njih bili su velika rukometna imena, bivši igrači iz generacija koje su redovno donosile medalje sa Evropskih i Svetskih šampionata kada su nosili dres Jugoslavije. Međutim, to je bilo toliko davno da su ti uspesi već dobrano izbledeli u kolektivnom pamćenju nacije.

Srpski rukomet bismo u poslednje 2 decenije mogli uporediti sa stanjem u mnogo popularnijem fudbalu. Naime, rukometna reprezentacije Srbije, slično kao i fudbalska, često ima dobre igrače koji igraju u odličnoj formi u najboljim evropskim klubovima, često ima sjajnu atmosferu u ekipi i velika očekivanja javnosti pred pojedina takmičenja. Međutim, sve ovo vrlo retko rezultira nekim zapaženijim ostvarenjima na velikim takmičenjima.

Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu rukometaši Srbije ispali su već u 1. delu grupne faze, kada im ni žreb nije bio naklonjem, s obzirom na to da smo u grupi bili sa favorizovanim ekipama Hrvatske i Francuske. Šamar realnosti pokazao nam je još jednom da su takve ekipe iznad našeg trenutnog nivoa, te pobeda nad Ukrajinom nije bila dovoljna za plasman u narednu fazu takmičenja.

Međutim, koliko god da nam žreb nije bio naklonjen u nekim prethodnim ekspedicijama, ovoga puta srpski rukometaši imaju prilično čist put ka četvrtfinalu, očišćen od takozvanih favorita poput reprezentacija Danske, Španije, Francuske i Švedske. Na našem putu nema ni Hrvatske, nezgodnog Islanda i ništa manje neugodnog Egipta, polufinaliste Olimpijskih igara u Tokiju.

Naime, naša selekcija će u 1. grupi u Katovicama odmeriti snagu sa ekipama Alžira, Nemačke i Katara. Po realnom kvalitetu, šampion Azije Katar, podmlađena Nemačka i naša reprezentacija bi trebalo da su na istom nivou kvaliteta i odlučivaće nijanse u tome ko će sa koje pozicije u narednu rundu takmičenja. Alžir je na papiru nešto slabija ekipa, ali to u sportu ćesto ne mora da znači puno, jer su iznenađenja uvek moguća i prisutna.

Ukoliko bude u prve 3 reprezentacije u grupi, Srbija će se plasirati u 2. rundu grupne faze, gde će se naši rukometaši ukrstiti sa grupom u kojoj su Norveška, Holandija, Severna Makedonija ili Argentina. Složićemo se da se poznavaocima rukometnog sporta ni od jedne od ovih reprezentacija ne diže kosa na glavi. Reprezentativci Srbije, ukoliko budu na maksimumu svojih mogućnosti, realno mogu da pobede svaku od spomenutih ekipa.

Razlog za optimizam, pored povoljnog žreba, predstavlja i igra naše reprezentacije pod selektorskom palicom Tonija Đirone, koji je već 3. godinu za redom na kormilu srpske reprezentacije.

Srbija je pre njegove reforme vrlo često bila proglašavana "staromodnom" kada je reč o načinu igre. Đirona jeste ubrzao ekipu i uveo neke nove moderne principe u igri, ali je težak žreb na prethodnom Evropskom šampionatu prouzroovao da se te promene ne odraze na razultat.

Međutim, u kvalifikacionim duelima protiv Slovačke i pripremnim utakmicama pred ovo Svetsko prvenstvo protiv evropskog prvaka Švedske, Srbija jeste pokazala igru vrednu nade da je sazrela da na ovom prvenstvu napravi rezultatski iskorak.

Generacija predvođena Lazarom Kukićem, Bogdanom Radivojevićem, Dejanom Milosavljevim, Mijajlom Marsenićem i kapitenom Nemanjom Ilićem imaće priliku da pokaže da li je sposobna da na velikom turniru u dresu Srbije u kontinuitetu dobija rivale sa ekipama sličnog kvaliteta. Ukoliko pokažu da jesu, četvrt-finale je dostižan i realan cilj.

Autor: redportal.rs