Neke od najskupljih internet cena su, međutim, u udaljenim ostrvskim državama u Africi i Južnoj Americi

Izrael ima najjeftiniji mobilni internet na svetu, gde jedan gigabajt u proseku košta samo 0,04 dolara. Svaki treći Izraelac ima mobilni telefon, a zemlja ima čak i veću penetraciju pametnih telefona od Sjedinjenih Država. Sajt za poređenje cena sa sedištem u Velikoj Britaniji, cable.co.uk, analizirao je 5.292 mobilnih podataka u 233 zemlje.

Italija je na drugom mestu na globalnoj rang listi, sa cenom od 0,12 dolara za 1 gigabajt. Zemlja ima odličnu internet infrastrukturu sa 5G mrežom koja je sada dostupna za oko 95% njenih stanovnika. Takođe održava internet susednog San Marina (0,14 dolara), koji je na trećem mestu na globalnoj rang listi.

Prema Denu Haudlu, analitičaru potrošačkih telekomunikacija na cable.co.uk, mnoge od najjeftinijih zemalja imaju odličnu mobilnu i fiksnu širokopojasnu infrastrukturu koja omogućava provajderima da ponude velike količine mobilnog interneta po jeftinim cenama. U nekim zemljama ekonomski uslovi nalažu da cena ostane niska kako bi ljudi to mogli da priušte.

Neke od najskupljih internet cena su, međutim, u udaljenim ostrvskim državama u Africi i Južnoj Americi. Na primer, Foklandska ostrva su rangirana na 231. mestu sa 1 GB interneta koji košta 38,45 dolara, dok ista količina mobilnog interneta na ostrvu Sveta Helena, britanskoj prekomorskoj teritoriji koja se nalazi u južnom Atlantiku, košta u proseku 41,06 dolara – više od 1.000 puta više Izraela.

Severna Amerika je u celini najskuplja, sa prosečnom cenom od 4,98 dolara po gigabajtu, što je više od globalnog proseka od 3,12 dolara. Kanada je najskuplja u regionu (5,94 dolara), a slede SAD (5,62 dolara), dok je Grenland najjeftiniji (3,36 dolara).

Autor: redportal.rs