Ono što je najbitnije pored ukusa je da ih dosta ispadne!

Potrebno:

500 gr kora za baklavu250 gr mlevenih oraha4 kasike šećera4 kašike griza2 dl ulja1 limun1 kašičica praška za pecivo

PRELIV:600 gr šećera700 ml vode2 kesice vanilin šećera

Priprema1. Pomešajte mlevene orahe, šećer, griz, prašak za pecivo sa malo soka od limuna.

2. Kore podelte po dve zajedno, pa koliko imate tako dobijenih kora, i fil podelite na toliko delova, da biste svuda imali pođednaku količinu fila.

3. Jednu koru premazite uljem,odozgo stavite drugu koru i nju premažite uljem, na početku kore stavite fil, čvrsto uvijte u rolat.Tako uradite sa svim korama.

4. Ređajte rolate u podmazanu đuvečaru, isecite ih na željenu veličinu, premažite ih odozgo sa malo ulja i kisele vode, pospite šećerom i stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni.

5. Preliv: Vodu i šecer kuvajte na laganoj vatri 15 min, pred kraj dodajte ostatak soka od limuna i vanilin šećer, pa hladnim sirupom prelijte vruću baklavu. Znači: prvo skuvajte preliv !

Baklave je najbolje peći u onim klasičnim đuvečarama, jer tako imaju dovoljno sirupa da budu sočne, u većim plehovima ne upiju tako lepo.

Autor: Magazin Novosti