Kruška, sočno i slatko voće, idealna je hrana za ljude izložene stresu i užurbanom načinu života.

Prirodni su izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida, fruktoze i glukoze, kao i levulozu, najslađi prirodni šećer.

Ovo voće je bogato vitaminima grupe B koji pomažu telu da se nosi sa stresom, hrani nervni sistem i učestvuje u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.

Inače, kruške su poznate po tome što od njih prave veoma kvalitetnu rakiju, manje se koriste u kompotima i džemovima, a najbolje ih je jesti sveže, jer tada naše telo najbrže snabdevaju energijom.

Bogate su vitaminom C i bakrom koji štite organizam od slobodnih radikala, kao i vlaknima, posebno pektinom, koji pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i omogućavaju redovno pražnjenje creva, čime se smanjuje rizik od raka debelog creva.

Sveže kruške su odličan izvor kalijuma koji učestvuje u regulaciji srčanog ritma, kontrakciji mišića, prenosu nervnih impulsa, metabolizmu proteina i ugljenih hidrata, izgradnji čvrstih kostiju i zuba i reguliše rad kardiovaskularnog sistema, pišu Novosti.rs.

Iako nisu potkrepljene naučnim dokazima, kruške se smatraju hipoalergenim voćem, zbog čega su među prvima koje se uvode u ishranu odojčadi.

Sorta kruške Viljamovka sadrži veće količine kalcijuma i gvožđa od drugog voća, pa se preporučuje kao obavezno voće u ishrani žena starijih od 40 godina.

Pošto posle branja veoma brzo sazreva, prilikom kupovine birajte nezrele i neoštećene plodove, a izbegavajte one sa smeđim mekim krugovima. Proces zrenja krušaka može se nastaviti u frižideru ili u papirnim kesama na sobnoj temperaturi.

Ne čuvajte ih u plastičnim kesama jer nemaju dovoljno kiseonika, a pojačana je proizvodnja etilena, gasa koji ubrzava proces truljenja.

Autor: Krstarica