Veliki deo ukrajinskih jedinica zarobljen u samom gradu

Jedinice Vagner grupe zauzele su teritoriju grada Soledar, preneo je predsednik privatne vojne organizacije Jevgenij Prigozin. Borbe se i dalje vode u delovima grada, gde je određen broj ukrajinskih vojnika opkoljen.

Formiran je kotao u centru grada, i tamo se sada odvijaju urbane borbe. Sutra ćemo objaviti broj zarobljenika.

Kako je jasno istaka, samo je Vagner i nijedna druga jedinica učestvovala u jurišu i zauzeću Soledara.

Na mrežama se pojavio video na kome se vide dva pripadnika Vagner grupe koji stoje ispred administrativnih zgrada Soledara, ovakvi videi (koji često sa sobom nose i geospatijalne koordinate) koriste se da bi se potvrdilo stanje na terenu i objavila kontrola nad teritorijom.

Soledar, koji je dobio ime po rudnicima soli, imao je oko 10.000 stanovnika pre početka konflikta. Ukrajinska vojska je pretvorila grad u utvrđenje nakon što je bila potisnuta iz strateškog grada Popasne, sredinom 2022. godine. Ruska kontrola nad ovim grqadom dodatno kopmlikuje situaciju za ukrajinsku armiju za najžešći i najkrvaviji deo fronta - Bahmut.

Prigožin je prošle nedelje preneo da njegov cilj nije da zauzme grad po svaku cenu, već fizičko uništenje ukrajinske armije i degradiranje njene borbene sposobnosti.

U nedelju, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da je situacija u Soledaru veoma teška i nazvao je jednom od najkrvavijih tačaka na liniji fronta i zakleo se da će je ukrajinske snage zadržati po svaku cenu.

Autor: redportal.rs