Veliko slano jezero nije samo raj za važnu floru i faunu, već i štiti kvalitet vazduha i uklanja zagađenje vode.

Naučnici upozoravaju da bi Veliko slano jezero moglo nestati u roku od samo pet godina ako se ne preduzmu hitne mere za očuvanje vode u američkoj državi Juta. Da bi se zaustavio pad nivoa jezera, potrebno je da u njega svake godine teče dovoljno vode da pokrije više od 10.000 kvadratnih kilometara sa dubinom od 30 centimetara.

Da bi se to postiglo, stručnjaci sa Univerziteta Brigam Jang (BIU) navode da se potrošnja vode u regionu mora smanjiti za najmanje jednu trećinu, a moguće i za polovinu.

- Uprkos ohrabrujućem povećanju zakonodavne aktivnosti i svesti javnosti, većina stanovnika Jute ne shvata koliko je ova situacija ozbiljna. Primeri iz celog sveta pokazuju da gubitak slanog jezera izaziva dugotrajan ciklus ekoloških, zdravstvenih i ekonomskih problema - napisali su naučnici u izveštaju, prenosi Science Alert.

- Bez koordinisane akcije, verovatno ćemo se suočiti sa široko rasprostranjenim zagađenjem vazduha i vode, brojnim ugroženim vrstama, padom poljoprivredne i industrijske proizvodnje i smanjenim nivoom ukupnog kvaliteta života - dodali su, pozivajući guvernera Solt Lejk Sitija. da odmah krene u hitnu akciju spasavanja jezera.

Veliko slano jezero nije samo raj za važnu floru i faunu, već i štiti kvalitet vazduha i uklanja zagađenje vode. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da ekosistem dostiže opasnu prekretnicu. Kako se milioni litara vode godišnje preusmeravaju iz jezera, nivoi saliniteta su počeli da rastu.

Koncentracije soli su sada toliko visoke da se flora i fauna bore da prežive. U nekim oblastima, kao što je severni krak jezera, nivo vode je postao ružičast zbog masovnog odumiranja fotosintetskih mikroba. Kako se korito jezera isuši, postoji opasnost da arsen, živa, olovo, bakar, organski zagađivači i cijanotoksini iz jezera uđu u vazduh preko čestica prašine.

Prašina iz ove osušene vode takođe može oštetiti useve, degradirati zemljište i izazvati prevremeno topljenje snega. Kada je jezero slično onom u Juti presušilo u Kaliforniji, lokalno stanovništvo je prijavilo mnogo veću stopu astme i kardiovaskularnih problema.

Voda koja se preusmerava iz Velikog slanog jezera i njegovog sliva, koji se prostire na oko 23 miliona hektara, uglavnom se koristi za industrijsku poljoprivredu. Tri četvrtine vode koja se troši iz jezerskog basena trenutno se koristi za navodnjavanje useva, a još 9 odsto za ekstrakciju minerala.

Autor: redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#Veliko slano jezero

#ekologija

#naučnici

#voda

#zagađenje