Kao razlog nepružanja pomoći ženama najviše se navodi nelagoda od dodirivanja ženskih grudi

Prolaznici sporije pružaju oživljavanje ženama, a (neverovatni) razlozi oklevanja često nadvladaju potrebu za brzim delovanjem čak i kada postoji situacija na život i smrt 😳.

Reanimacija u javnosti još uvek je retka, javlja se u samo oko 37% svih srčanih događaja koji se događaju na javnim lokacijama, ali reanimacija je ključna tehnika spasavanja života, pa šokantno deluje podatak da pol ima značajnu ulogu u odluci prolaznika koji svedoči nemilom događaju o tome hoće li reanimirati osobu.

Naime, žene imaju nižu stopu preživljavanja od iznenadnog srčanog zastoja, delom i zato što prolaznici sporije pružaju oživljavanje ženama nego muškarcima, prema studiji Evropskog kardiološkog društva (ESCAPE-NET).

Studija je pokazala da je oko 45% muškaraca koji su pretrpeli srčani zastoj u javnosti dobilo reanimaciju, dok je za žene taj procenat bio 39%. Studija je takođe pokazala da muškarci imaju 23% veću verovatnoću da će preživeti. Kao razlog nepružanja pomoći ženama najviše se navodi nelagoda od dodirivanja ženskih grudi i strah od loma grudnog koša ili nanošenja fizičkih povreda 🧐.

Sprečiti prolaznike da daju spasonosnu reanimaciju ženi u srčanom zastoju može i to što im je neugodno da uklone odeću s nepoznate žene kako bi imali bolji pristup mestu gde treba masirati, ali kako je pokazala studija, i strah od kasnijeg optuživanja za seksualno zlostavljanje, prenosi B92.

Autor: nezavisne.com / B92

#istraživanje

#reanimacija

#žene