Grad severno od Bahmuta, najkrvavijeg poprišta sukoba u ratu, pred padom u ruke ruskim snagama

Ruska vojska se prprema na još jedan juriš u grad Soledar u blizini Bahmuta u regionu Donjeck. Kako je preneo zamenik ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar:

Nakon neuspešnog prethodnog pokušaja da se zauzme grad Soledar i povlačenja snaga, neprijatelj se regrupisao, obnovio gubitke, doveo dodatne jurišne jedinice, promenio taktiku i započeo snažan napad.
U ovom trenutku neprijatelj je ubacio u borbu veliki broj jurišnih grupacija formiranih od najboljih trupa u rezervi Vagner grupe. Neprijatelj napreduje na leševima sopstvenih jedinica, koristeći artiljeriju u velikim količinama, raketiranje i granatiranje, pokrivajući svoje trupe. Teške borbe se nastavljaju.

Nešto ranije u ponedeljak, Čerevatji portparol ukrajinskih snaga je preneo da vojska pokušava da evakuiše Soledar ali da nisu svi civili voljni da napuste grad.

Soledar je zapravo uništen. I dalje su stanovnici u gradu. Činimo sve što je u našoj moći da ih evakuišemo. Teško nam je da sada iznesemo direktne brojeve. Deo naroda, posebno stariji, imaju veiki strah od promene, strah od napuštanja svojih domova i selidbe na neko drugo mesto. Mi komuniciramo sa svima, ali nisu svi voljni da nas poslušaju.

U nedelju uveče predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da se Soledar drži, ali da je situacija teška.

Autor: redportal.rs

#Bahmut

#Donbas

#Juriš

#Osvajanje

#Ruska Federacija

#SAD

#Soledar

#Ukrajina

#Vagner

#Zelenski

#napredak

#oslobađanje

#pad

#putin

#rat

#rusija