Šef srpske diplomatije istakao da su odnosi između 2 zemlje na najvišem nivou

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi 2 zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju.

Kako je rekao, na sastanku sa Sijartom razgovarao je o obezbeđivanju dovoljno energenata kako za građane tako i za privredu, ali i o drugim temama.

- Razgovarali smo i o drugim temama i političkim i spoljnopolitičkim i regionalnim, ali osnovna konstatacija je da ćemo nastaviti našu saradnju i sa zadovoljstvom očekujem Sijarta u Beogradu - rekao je Dačić.

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

- Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska da glasa protiv članstva Kosova u evrposkim telima - istakao je Sijarto odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je naglasio da je Mađarska što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

- I zbog toga smo prihvatili rukvodstvo snagama Kfora na KiM, jer smo smatrali da možda i na taj način možemo da doprinesemo obezbeđivanju mira. Želimo da što pre dođe do kompromisa - poručio je Sijarto.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#sijarto