Novi šef bezbednosti zapadnog Jerusalima naredio "uklanjanje simbola terora"

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben Gvir je zabranio palestinske zastave na javnim mestima navodeći da one ohrabruju terorizam:

Nezamislivo je da kršioci zakona imaju zastave terora, da podstiču i da ohrabruju terorizam. Izdao sam instrukcije da se te zastave uklone. koje podržavaju terorizam, sa svim javnih površina i a se zaustavi svako podstrekivanje da delovanje protiv države Izrael.

Zvaničnik, koji je tvrdokorni nacionalista i koji je već uzburkao strasti svojom iznenadnom posetom džamiji Al Aksa, izjavio je na potanje da takav potez ograničava građanska prava ljudima da se " to ne odnosi na osobe koje se identifikuju sa teroristima" i na one kojima je cilj da naude izraelskim vojnicima. Kako je naveo u tvitu:

Borićemo se protiv terorizma i protiv podsticanja terorizma svom silom!

Ben Gavir naredio je izraelskom komesaru za policiju Kobi Šabtaju da naredi svojim oficirima uklanjanje palestinskih zastava. Pod izraelskim zakonom, kačenje palestinskih zastava nije ilegalno, ali vojne i policijske snage imaju prava da ih uklone ako smatraju da ugrožavaju javni red i mir.

Ben Gavir dobio je posao ministra za nacionalnu bezbednost nakon što je njegova partija Otzma Jehudit (što u prevodu znači Jevrejska moć) ušla u vladajuću koaliciju premijera Bendžamina Netanjahua. Koalicioni dogovor je uključio uklanjanje svih palestinskih zastava sa državnih institucija. Nov potez, čini se, ide i korak dalje uklanjajući zastave sa svih javnih površina.

Potez dolazi nakon što su palestinske zastave bile korišćene na andivladinim protestima u nedelju u Tel Avivu. Zabrinutost je takođe narasla i nakon izlaska iz zatvora Palestinca Karima Junisa, koji je još 1983. godine osuđen kidanapovanje i ubistvo izraelskog vojnika. Junis je mahao palestinskom zastavom dok se vraćao u slavlju nazad u svoje selo Ara.

Netanjahuava vlada je takođe najavila i seriju kazni za Palestinsku upravu jer je tražila zvanično mišljenje od Međunarodnog suda UN o legalnosti izraelske okupacije palestinskih teritorija. Kako je palestinski ministar spoljnih poslova otkrio, jedna od tih kazni uključuje i zabranu izlaska iz zemlje i zabranu putovanja.

Ben Gavir je odbacio sve primedbe na svoju posetu džamiji Al Aksa govoreći:

Gora hrama je otvorena za sve. Moramo se obračunati sa svima koji prete, gvozdenom pesnicom.

Autor: rt.com