Možete li da pretpostavite o kojoj dijeti je reč?

Šestu godinu zaredom, mediteranska ishrana je dobila titulu najboljeg načina ishrane, prema ocenama za 2023. koje je objavio U.S. News & World Report. Ishrana sa Mediterana zauzela je prvo mesto u kategorijama najbolja dijeta za zdravu ishranu i najbolja ishrana na biljnoj bazi, navodi se u izveštaju.

Mediteranska dijeta već decenijama važi za jednu od najzdravijih ishrana sveta. Povrće, maslinovo ulje, beli luk, paradajz, samo su neke od namirnica bez kojih se mediteranska ishrana ne može zamisliti, a sve su veoma zdrave i lagane.

- Uvek tražimo više zdravstvenih stanja koje možemo da rešimo dijetom. Ali često nema dovoljno naučnih podataka koji objašnjavaju vezu ishrane i zdravstvenog stanja - rekla je Gretel Šuler, koja nadgleda godišnju rang listu ishrane.

- Ipak, zdravlje kostiju i zglobova je oblast u kojoj postoji dosta naučne literature. Takođe prepoznajemo da naša populacija stari, pa je fokusiranje na ishranu koja može povećati kvalitet života starijih osoba važan momenat - rekla je Šuler.

Ove godine u obzir su uzete samo 24 dijete umesto 40-ak dijeta analiziranih prethodnih godina.

Pet dijeta sa prošlogodišnje liste. vegetarijansku, vegansku, nordijsku, tradicionalnu azijsku i glikemijski indeks su sudije uvrstile u mediteransku i druge dijete zbog njihovih osnovnih principa zasnovanih na biljkama.

Autor: mondo.rs

#dijeta

#dijeta godine

#ishrana

#mediteranska