Božić je večni zagrljaj Boga i čoveka.

Najradosniji praznik među svim praznicima je Božić. Tog dana ovaplotio se Isus Hristos i postao čovek, čime su ispunjene reči Starog Zaveta o rođenju Bogomladenca. Mlado dete se rađa i dolazi u svet, kako bi obnovio "starog čoveka" i učinio i nas decom Božijom. Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića slavi se 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja.

O značaju Božića govori li su kroz istoriju mnogi oci Srpske pravoslavne Crkve, a mi vam donosimo delove beseda vladike Nikolaja Velimirovića i Justina Ćelijskog, koji su u srpskom narodu i danas naročito poštovani.

- Beseda Justina Ćelijskog na Badnji Dan (izgovorena na Badnji dan 1973. u manastiru Ćelije)

... Zato je Gospod i postao čovek, zato je On na Božić ušao u ovaj svet i javio se kao čovek, da nam pokaže šta treba da bude od čoveka na ovome svetu i kakav treba da bude čovek. Nije uzalud Gospod postao čovek. Nije postao ptica, nije postao cvet, što je daleko lakše i prijatnije i lepše za Njega, nego je postao čovek čovek koji je bio sav u gresima, sav smrdljiv, sav u đavolizmu i demonizmu. Zato je postao čovek da spase čoveka od toga. Njegovo ime Isus,znači Spasitelj[3]. Spasitelj, od čega? Od grehova, od grehova ljudskih, a kroz greh u ovaj svet ušla je i smrt, i ušao svaki đavo. Zato bez Gospoda Hrista, bez Božića Njegovog, zaista rod ljudski može stalno za sebe da kaže: s nama je ne Bog, no đavo. S nama je Bog to je načelo nebesko, to je načelo vere naše, načelo Evanđelja. S nama je Bog u ovome svetu. A dosad Njega kao da nije bilo uopšte. Nije Ga bilo u punom smislu te reči. Čime mi hrišćani dokazujemo zaista da je s nama Bog? Eto, Gospod je ostavio Crkvu u ovom svetu. Šta je Crkva? Sveti Apostol Pavle veli da je Crkva duhovno telo Njegovo, On je Glava toga tela, a mi smo članovi tog Svetog Tela[4], i razume se organski sjedinjeni sa Gospodom Hristom. I tako, svaki hrišćanin koji ispunjuje svete zapovesti Gospoda Hrista, ispunjuje zapovesti evanđelske, uvek može reći sa mnom je Bog. Ali, ako se hrišćanin oda gresima, ako se ne bude borio sa njima, ako ih ne bude odgonio od sebe, on je u stalnom zagrljaju koga? Đavola.

Teško je bilo verovati ljudima da Bog može postati čovek, eto, radi našeg spasenja. Bog je zaista postao čovek, i što je najvažnije, dao nam je sva sredstva da svako od nas kada hoće sjedinjuje sebe sa Njim, sa čudesnim Gospodom Hristom, Koji po smirenju Svom, po dobroti Svojoj, eto, postaje čovek gubavac, smrtnik, sav opkoljen ljudskim gresima. On uzima grehe na sebe[5] da bi nas spasao od njih. Zato je postao čovek! Zato je dobio ime Isus Spasitelj!

- Beseda na Božić vladike Nikolaja Velimirovića (izgovorena 1930. godine)

...Javio se on u vreme uprljanog poštenja i pogažene pravde među ljudima.

Javio se usred sveopšte žalosti i očajanja i mraka u dušama sviju ljudi.

U to vreme rodio se Sin Božji svetu, baš u to vreme kada je najpotrebniji bio svetu, i kada ljudima nije mogao pomoći niko osim Njega.

Zato su Ga pozdravili dobrodošlicom i angeli i ljudi, i siromašni i bogati, carevi i mudraci sa Istoka.

O, kako bi Ga i mi danas pozdravili, da se javi! O, kako je on danas potreban zavađenim narodima, ogrubelim ljudima, otupelim savestima, zaslepljenim dušama! Kao nasušni hleb gladnome, i kao izvorska voda žednome!

Narodima i ljudima našega vremena niko nije potrebniji od Njega. Niko im, uopšte, danas nije ni potreban osim Njega.

Bez Njega su mnogi zaboravili slaviti Boga na visini. Bez Njega su narodi vođeni iz rata u rat, iz nesreće u nesreću. Bez Njega je zlovolja uzela maha među ljudima i rasplamtila oganj pakosti i samoživosti...

Rođenje Hristovo je, pre svega i iznad svega, čin Božije ljubavi koja se otkrila cela i potpuna u ovaploćenom i rođenom Hristu Isusu. Sveti Jovan Bogoslov tu tajnu Božije ljubavi posvedočava rečima: „..Bog tako zavolje svijet da je Sina svojega Jedinorodnoga dao, da svaki koji vjeruje u njega ne pogine, nego da ima život vječni".

Autor: T.G.J.

#Božić

#Justin Celijski

#sveti vladika nikolaj