Potpuni zaokret u međunarodnoj politici Izraela

Kako je izjavio premijer Izraela Bendžamin Netanjahu, Izrael će kompletno izmeniti svoju dosadašnju spoljnu politiku i uskladiti je sa svojim nacionalnim prioritetima. Kako je naveo, zemlja se više neće savijati pred zahtevima sveta.

Naš glas će se čuti u svetu. Umesto da popuštamo pred diktatima međunarodne zajednice, sa ponosom ćemo se držati i čuvati naše interese u državi Izrael i u zemlji Izreal.

Netanjahu nije direktno naveo koje nacije ili međunarodni organi će biti prvi pogođeni ovim zaokretom, niti je pomenuo rat u Ukrajini, kao niti Moskvu niti Kijev. Međutim, novoimenovani ministar spoljnih poslova Izraela Ali Koen, objavio je da će zemlja promeniti svoju politiku i prema krizi u Ukrajini takođe.

Kako je ministar objasnio, Izrael će imati sve manje javnih izjava po tom pitanju, iako će i dalje dostavljati "značajnu humanitarnu pomoć" Kijevu. Takođe je i potvrdio da če razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim koliko već ove nedelje. Koen je posebno naglasio da nema zamene za odnose između Izraela i SAD i da je to njegov najveći prioritet.

Autor: redportal.rs