Rusija je pozvala Ukrajinu da proglasi prekid vatre i dozvoli ljudima da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i Božić

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom, počev od 6. januara u ponoć.

Rusija je pozvala Ukrajinu da proglasi prekid vatre i dozvoli ljudima da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i Božić.

Prema saopštenju Kremlja, prekid vatre će trajati do ponoći u subotu. Ruske vlasti pozvale su ukrajinsku stranu da „proglasi prekid vatre i dozvoli građanima da prisustvuju božićnim službama“.

Kao odgovor, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je predlog „ciničnom obmanom i elementom propagande“.

Ruski patrijarh Kiril je takođe pozvao na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 časova po moskovskom vremenu, prenosi TASS.

On je rekao da je neophodno da pravoslavni vernici mogu da prisustvuju bogosluženjima na Božić i Badnje veče, preneo je sajt Ruske pravoslavne crkve.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u rusko-ukrajinskom ratu treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i „vizijom pravednog rešenja“, saopštilo je danas tursko predsedništvo.

Autor: redportal.rs