Rover je uspeo pratiti brzinu ovog minitornada i otkrio da je dosegla 19 kilometara na sat.

Iako je Mars hladna, prašnjava i beživotna planeta (za sad 😅), to ne znači da je na njoj nema kretanja. Potresi, oluje, peščani vrtlozi su samo neke od pojava na Marsu.

U maju smo na Marsu zabeležili rekordan potres koji je bio najmanje 5 puta jači od prethodnog rekordera. Još uvek nije poznato šta ga je tačno uzrokovalo. Naime, osim što se radilo o najjačem potresu do sada uočenom na ovoj planeti, bio je i najduži. Trajao je 10 sati.

Neke od tih pojava su snimili kamerom i sada i vi možete da vidite kako izgledaju. A za neke i kako zvuče. Naime, snimljeno je kretanje peščanog vraga.

Peščani vragovi (na engleskom dust devils) su zapravo vrtlozi prašine, odnosno rotirajući tokovi vrućeg zraka. Obično dosegnu visinu od nekoliko desetina metara, ali znaju biti visoki i nekoliko stotina. Najčešće se formiraju zbog dolaska toplijih dana.

Baš kao i Zemlja, Mars prolazi kroz svoja godišnja doba. Leti Marsom haraju male vrtložne oluje koje nastaju kada sunčeva svetlost zagreje zrak blizu suve površine planeta. Topli zrak se zatim brzo uzdiže kroz hladniji sloj zraka i počinje okretati.

Vrtlozi se kreću prema napred i pritom skupljaju prašinu i pesak, ostavljajući za sobom specifičan trag koji nalikuje na očišćenu stazu. Takođe, imaju i jednu neočekivanu, ali korisnu funkciju, znaju prilikom svog prolaska očistiti solarne panele na roverima.

IZVOR: YT / ScienceAlert

Perseverance je prvi rover s funkcionalnim mikrofonom koji je stigao do Marsa te nam od 2021. šalje zanimljive audio-snimke. U jednom je trenutku uhvatio prolazak peščanog vraga, tako da sada možemo čuti kako oni zvuče.

- Možemo puno više naučiti pomoću zvuka nego što možemo pomoću nekih drugih alata. Mikrofon nam omogućuje direktan uvid. Ne baš brzinom zvuka, ali gotovo 100.000 puta u sekundi. Pomaže nam da dobijemo bolji dojam kakav je Mars - rekao je planetarni naučnik Rodžer Vins sa Univerziteta Purdue u SAD-u.

Mikrofon na Perseveranceu zapravo snima samo 3 minute dnevno, a ovo je prvi put da je bio uključen baš kada je pored njega prohujao jedan peščani vrag. Naučnici procenjuju da je vrtlog bio visok najmanje 118 metara, a širok oko 25. Rover je uspeo pratiti brzinu ovog minitornada i otkrio da je dosegla 19 kilometara na sat.

IZVOR: YT / NASA Jet Propulsion Laboratory 

Autor: redportal.rs