Šef srpske diplomatije sastao se sa američkim ambasadorom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa SAD, a samim tim i poseta, kako u Vašingtonu, tako i u Beogradu.

Mi pozdravljamo što državni savetnik (Stejt departmenta Derek) Šole dolazi u Srbiju, ako sam dobro razumeo 12. januara. Naravno, radovali bismo se i poseti državnog sekretara Entonija Blinkena. Time bi bilo potvrđeno opredeljenje aktuelne američke administracije za razvijanje partnerskih odnosa, rekao je Dačić.

On je rekao da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hilu što je izneo ocene koje mogu da podstaknu investitore za dolazak u Srbiju.

Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji, rekao je Dačić.

Govoreći o Memorandumu o razumevanju, objasnio da će se na taj način uspostaviti saradnja između dva ministarstva kada je reč o razmeni zaposlenih.

Taj aranžman vidimo kao još jednu priliku za unapređenje bilateralnih odnosa i bolje razumevanje spoljno političkih službi. Reč je o privremenom raspoređivanju oficira za vezu našeg ministarstva u odgovarajuću direkciju Stejt departmenta, objasnio je Dačić.

Hil je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju oko uspostavljanja jednog oficira za vezu, pozicija za srpskog diplomatu koji bi radio u Stejt Departmentu.

Mislimo da je ovo prava prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate. Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata, rekao je Hil.

On je rekao da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

Očigledno je da postoji mnogo stvari koje treba da se urade u svetu oko pitanja koja su veoma važna kako za Srbiju tako i za SAD, rekao je Hil i pomenuo rusku agresiju i povratak mira u Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će u petak, 13. januara organizovati tradicionalni prijem za diplomatski kor.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom rekao da će to biti prijem povodom Nove godine po julijanskom kalendaru.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dačić

#memorandum