Prema vladinim dokumentima, promena bi mogla da stupi na snagu sredinom 2023. i da poveća budžet za 2024. za 21,5 milijardi kruna kako bi se ispunio cilj od dva procenta BDP-a za odbranu

Češka vlada odobrila je danas nacrt zakona kojim se od 2024. godine izdvajaju troškovi za odbranu od najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je danas češki premijer Petr Fijala.

Takođe omogućava Ministarstvu odbrane da prebacuje finansiranje velikih projekata nabavke iz godine u godinu, što olakšava upravljanje složenim tenderima za oružje.

Predviđeno je da će potrošnja na odbranu iznositi 1,52 % BDP-a 2023. godine. "Želimo da ova obaveza (dva odsto) ... bude u zakonu", rekao je Fiala.

On je naglasio da je jačanje bezbednosnih i odbrambenih sposobnosti dugoročni prioritet vlade, posebno važan sada kada je Rusija pokrenula rat u Ukrajini.

Prema vladinim dokumentima, promena bi mogla da stupi na snagu sredinom 2023. i da poveća budžet za 2024. za 21,5 milijardi kruna kako bi se ispunio cilj od dva procenta BDP-a za odbranu.

Autor: redportal.rs