Jedan od ukrajinskih diplomata priznao je da je zabrinut da bi u vreme ekonomskih poteškoća evropski i američki birači mogli da zahtevaju da se budžetska sredstva potroše na unutrašnje probleme

Britanski Tajms smatra da će se Zapad 2023. „zamoriti od Ukrajine”. S tim u vezi, administracija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog mogla bi ponovo da pokrene kampanju da ubedi svoje saveznike da nastave da je finansiraju, piše ukrajinski list AiF.

Prema rečima autora članka, profesora Marka Galeotija, koji je napisao više od 20 knjiga o Rusiji, u Ukrajini su svesni da bi novac namenjen vojsci uskoro mogao da bude potreban zapadnim zemljama za druge stvari.

Jedan od ukrajinskih diplomata, piše Galeoti, priznao je da je zabrinut da bi u vreme ekonomskih poteškoća evropski i američki birači mogli da zahtevaju da se budžetska sredstva potroše na unutrašnje probleme.

Jedno takvo "zvono za uzbunu" za Ukrajinu bila je odluka britanskog premijera Rišija Sunaka da sprovede procenu uticaja vojne pomoći Kijevu na oružani sukob sa Rusijom. Najavljeno je sredinom decembra. Prevedeno sa jezika međunarodne politike, Britanci su odlučili da od Kijeva zatraže izveštaj gde je potrošeno 3,57 milijardi dolara vojne pomoći.

Tajms oprezno ističe da Vladimir Zelenski, koji se našao na mestu glavnokomandujućeg, nije dobro upućen u vojne poslove. Pre godinu dana, 1. januara 2022, podseća Mark Galeoti, predsednik Ukrajine je minimizirao opasnosti od početka sukoba i spremao se da ode na skijanje.

Autor veruje da će 2023. godine Zelenski sve svoje napore usmeriti na podizanje uloga i "demonstraciju pobeda" kako bi opravdao investicije drugih zemalja, vredne nekoliko milijardi dolara. Istovremeno, program rekonstrukcije zemlje i problemi stanovništva neće biti u fokusu vlasti u Kijevu.

Tim Zelenskog smatra da to samo privlači pažnju, piše Tajms. Autor podseća da je Zelenski u svom govoru na Kongresu 21. decembra naglasio da je tokom "borbe koja će odrediti u kakvom će svetu živeti naša deca i unuci" računao na eskalaciju sukoba.

Vladimir Olenčenko, ekspert Centra za evropske studije Ruske akademije nauka, rekao je za AIF da je EU krajem prošle godine odlučila da radikalno promeni format pomoći Ukrajini.

- Ako je ranije bilo besplatno, sada, kako je najavila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, EU prelazi u formu kreditnog zajma. Ovom strukturom utvrđuje se kamatna stopa, uslovi servisiranja kredita, potreba za nadoknadom itd. Pošto su krediti uglavnom ciljani, biće potrebno da se prijave. Ovaj odnos je više finansijski nego politički - rekao je Vladimir Olenčenko.

Autor: redportal.rs