Kompromis Beograda i Prištine uz garancije Zapada teško da se može nazvati održivim, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Postignuti kompromis uz ‘čvrste garancije‘ Zapada teško da se može nazvati održivim. Ignorisano je za Srbe presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština koji treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje njihovih prava i bezbednosti u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, rekla je Zaharova.

Kako je istakla, sve dok Priština ne ispuni tu ključnu obavezu, koju sabotira već deset godina, situacija će ostati isto tako krhka uz stalnu opasnost od ponovne eskalacije.

Kao što se može videti iz izjava prištinskih vlasti oni nemaju nameru da odustanu od ideje da silom stave pod kontrolu delove pokrajine koje naseljavaju Srbi, istakla je portparol ruskog Ministarstva.

Odlično znamo cenu bilo kojih garancija Zapada. Više puta smo to videli u Ukrajini, na Balkanu i drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju nerešena ključna pitanja na Kosovu (i Metohiji) postizanje trajnog rešenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski kurs, zaključila je ona.

Autor: Novosti online

#Kosovo i Metohija

#marija zaharova