U galeriji RTS-a

U Galeriji RTS – a u Beogradu u utorak 27. decembra otvorena je izložba pod nazivom Nadežda Petrović 1873 - 2023: u susret obeležavanju 150 godina od rođenja.

Izložba  upriličena u susret jubileju je umetničko - dokumentarna priča o životu i stvaralaštvu Nadežde Petrović i okvirna ilustracija umetničkog opusa jedne od najpoznatijih srpskih slikarki. Kroz njih su zastupljena dva perioda Nadeždinog slikarstva: Minhenski period i njegova prva faza, Srbijanski period i njegova prva faza i treća, koloristička faza.

Deo slika dolazi ljubaznošću Narodnog muzeja u Beogradu, a deo slika i postavka je baština Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku. Autorke postavke u Galeriji RTS su istoričarke umetnosti Mirjana Racković i Dragana Božović, muzejske savetnice Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku.

- Tematski su u postavci  zastupljeni Nadeždini najčešći motivi - pejzaž i portret. Pošavši od motiva vodenice koja oslikava Nadeždine prve godine slikanja direktno u pejzažu, preko istraživanja svetlosti kroz umerenu paletu u predelu nastalom u okolini Beograda do koloristički i kompoziciono razigranog prizora srpskog sela smeštenog pod brdom, izabrana dela svedoče o odnosu slikarke prema eksterijeru i izazovima koje nosi, a koje je savladavala kroz modernistički koncept i neposrednost. Da je snaga Nadeždinih portreta u prenosu emocija (ličnih i portretisanih osoba) svedoči i portret devojčice gde dominira umerenija paleta boja i lazurno slikanje (i ne smeta što je ostao u radnoj fazi) i portret starice rađen energičnijim potezima, bogatim koloritom i pastuoznije. Tematski se izdvaja slika Čitanje jer obrađuje jedan od ređe zastupljenih motiva u Nadeždinom opusu.

Na otvaranju izložbe u Galeriji RTS-a prisutnima su se obratili Nikola Kusovac, član Saveta RTS za kulturu i umetnost, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije i Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović koji je istakao:

- Grad Čačak se  trudi da se na razne načine oduži ovoj neobičnoj, energičnoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženje tradicionalizma i predrasuda kojih je u vreme kada je Nadežda stupila na umetničku scenu bilo isuviše. Pored umetničkog kao podjednako važno  ističe se njeno patriotsko delo kao primer duboke odanosti svom rodu što je pokazala i svojim ličnim primerom”.

Foto: Privatna arhiva

Autor: Redportal.rs

#nadežda petrovic

#slikarka

#Čačak