Ovi predmeti često postaju leglo zaraze čak i među najboljim domaćicama. Zašto? Samo o njima niko ne misli...

Fioke frižidera

Mikrobiolozi u Sjedinjenim Državama sproveli su studiju uzimajući uzorke i pranje u kuhinjama običnih građana. Fioke frižidera su na vrhu liste za salmonelu, listeriju, gljivice i spore plesni. Meso i mlečne proizvode ne možete čuvati na istoj polici, posebno bez ambalaže ili u maloprodajnoj ambalaži. Ne znate koliko je ruku prošlo ovo pile u celofan pre nego što je završilo na istoj polici otvorenog jogurta u vašoj kući. Uvek prebacite mesne proizvode u kontejnere pre nego što ih stavite u frižider. Još bolje, nabavite zasebnu policu za meso ili ribu.

Neophodno je odmah isprati frižider od bilo kakvih kapanja. Jednom mesečno ili bolje jednom u dve nedelje, izvadite sve iz frižidera, operite zidove i police sapunom i obrišite.

Sunđeri i krpe za pranje

Od 75% ispitanih sunđera za pranje sudova sadržalo je Ešerihiju coli. Stafilokoke su bile prisutne na 18% krpa za pranje. Razlog tome je što domaćice ne dezinfikuju svoje sunđere, a često ih ni dobro ne ispiru nakon pranja sudova. Mikroorganizmi su u stanju da se razmnožavaju u tečnom i čvrstom sapunu, ništa gore nego na hranljivom medijumu u laboratoriji. Vlažno okruženje koje pružaju krpe za pranje sa ostacima hrane idealno je mesto za razvoj bakterija. Obavezno menjajte sunđer za novi svake dve nedelje. I još jedan trik: ako stavite vlažni sunđer bez sapuna u mikrotalasnu pećnicu na 2 minuta, on je dezinfikovan. Na maksimalnoj snazi, naravno. Ovo se može učiniti barem svake večeri.

Otvarači za konzerve

Da da. Odmah izvadite otvarač za konzerve iz fioke i pažljivo ga pregledajte. Bez komentara, zar ne? Operite nož vrelom vodom sa sapunom nakon svake upotrebe.

Blender

U najčistijem blenderu, čestice hrane ostaju ispod gumenih jastučića ispod sečiva i na zaptivki poklopca. Nemojte biti lenji da prebijete čašu vrele vode sa kapljicom deterdženta odmah nakon što ste je upotrebili za predviđenu svrhu.

Kuhinjski sudoper i radne ploče

Ne, brisanjem vlažnom krpom nisu bili čistiji. Operite stolove nakon rezanja hrane sapunom. I još više, umivaonik treba čistiti najmanje jednom nedeljno dezinfekcionim sredstvom.

Autor: Magazin Novosti

#blender

#krpa

#kuhinja

#prljavština