Proglašena krivom za "pozivanje na sankcije protiv Belorusije" i "širenje lažnih informacija o događajima" u zemlji 2020. godine

Osvajačica dve olimpijske medalje, beloruska plivačica Aleksandra Herasimenija, osuđena je u Belorusiji u odsustvu na 12 godina zatvora zbog "stvaranja ekstremističke formacije", saopštila je juče organizacija za ljudska prava Vjasna. Herasimeniju (36), osvajač srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama (2012. i 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Viasna, u kojem se precizira da je suđenje počelo 19. decembra.

Prema navodima nevladine organizacije, Herasimenia, koja se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, takođe je proglašena krivom za "pozivanje na sankcije protiv Belorusije" i "širenje lažnih informacija o događajima" u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom neviđenih protesta protiv osporenog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti od 1994. godine, Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno sa drugim beloruskim sportistima, pozivajući na „slobodne izbore“.

U tom procesu, osnovala je Belorusku fondaciju sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć beloruskim sportistima na meti vlasti. Beloruske vlasti priznaju je kao "ekstremističku formaciju".

U aprilu 2021. prodala je svoju zlatnu medalju osvojenu na Svetskom prvenstvu 2012. za 13.500 evra kako bi prikupila sredstva za podršku opozicionim sportistima. Više od dve godine beloruske vlasti sprovode nemilosrdnu represiju, a skoro svi opozicionari su zatvoreni ili oterani u izgnanstvo.

Autor: redportal.rs

#Aleksandra Herasimenija

#Belorusija

#Sport

#sud