Razmotren širi politički kontekst

Severnokorejski lider Kim Džong Un predstavio je vojne ciljeve Severne Koreje za 2023. godinu na tekućem sastanku vladajuće Radničke partije, prenela je korejska novinska agencija KCNA.

Drugog dana šestog proširenog plenarnog sastanka Osmog centralnog komiteta stranke, Kim je razmotrio novostvorenu izazovnu situaciju na Korejskom poluostrvu i širi politički kontekst, navodi se u izveštaju koji je objavio centralni komitet Radničke partije, prenosi Rojters.

Kim je stranačkim kolegama predstavio novi "pravac za borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći, dodaje se u izveštaju.

U izveštaju nema detalje o ciljevima, prenosi Rojters.

Tokom plenarnog sastanka, Kim je takođe ukazao na "niz ozbiljnih nedostataka" uočenih ove godine u oblastima nauke, obrazovanja i zdravstva i predložio načine za njihovo prevazilaženje i postavio ključne zadatke za sledeću godinu, saopštila je KCNA.

Severnokorejski lideri su ranije držali govore na Novu godinu, ali je poslednjih godina Kim sazivao višednevne partijske skupove na kraju godine kako bi objavio važne političke odluke.

Severna Koreja je ove godine ispalila veliki broj raketa u okviru testova novog oružja, među kojima je testiranje taktičkog nuklearnog oružja, nove interkontinentalne balističke rakete i špijunski satelit.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Severna Koreja