Španija se, kao i druge evropske zemlje, bori s krizom troškova života koja je pogoršana uticajem rata u Ukrajini

Španija je objavila danas treći paket mera podrške građanima vredan 10 milijardi evra za ublažavanje udara inflacije, čime je ukupna pomoć države dostigla 45 milijardi evra od početka 2022.

Španija se, kao i druge evropske zemlje, bori s krizom troškova života koja je pogoršana uticajem rata u Ukrajini na cene energije.

Foto: Unsplash.com/ Ralph (Ravi) Kayden / @ralphkayden

Paket uključuje jednokratni bonus od 200 evra za oko 4,2 miliona domaćinstava s godišnjim prihodom do 27.000 evra i produženje poreskih olakšica za račune za energiju u prvoj polovini 2023, rekao je novinarima premijer Pedro Sančez, prenosi Rojters navodi Tanjug.

Ovaj paket pomoći dolazi nakon sličnih mera u martu i junu koje su uključivale direktnu pomoć, smanjenje poreza, povoljne kredite i kontrolu kirija.

Te mere su, pored sporazuma Španije postignutog s Evropskom unijom o ograničenju cene gasa za proizvodnju električne energije, postigle određeni uspeh.

Španska inflacija je u novembru usporila na 6,7 odsto međugodišnje, što je najniža stopa u 27-članom bloku EU.

Usporavanje inflacije je poduprto oštrim padom cena struje, koje su u novembru potonule za 22,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Ipak, cene hrane, koje su porasle za 15 procenata tokom oktobra i novembra 2022. u odnosu na godinu dana ranije, i dalje pritiskaju kućne budžete Španaca.

Foto: Unsplash.com/Franki Chamaki / @franki

Vlada je saopštila da će spustiti porez na dodatu vrednost za osnovne namirnice, kao što su hleb, sir, mleko, voće i povrće i žitarice, na nulu sa sadašnjih 4,0 odsto. PDV na testenine i jestiva ulja će biti prepolovljen na pet procenata, rekao je Sančez.

Španski premijer je takođe najavio 12-mesečni nastavak subvencija za putnike koji koriste voz za odlazak i povratak s posla i produženje ograničenja na podizanje cena iznajmljivanja nekretnina.

Međutim, popust na cenu benzina za potrošače, osim za transportni sektor, biće ukinut.

Sančez je rekao da je podrška koja je pružena do sada pomogla Španiji da zabeleži snažan ekonomski rast ove godine, koji je procenio na više od 5,0 posto, što je iznad vladinih ranijih projekcija od 4,4 procenta.

Autor: Tanjug

#10 milijardi evra

#pedro sančez

#treći paket mera

#ublažavanje inflacije

#Španija